Kaip pasigaminti gardžius marinuotus burokėlius žiemai

Marinuoti burokėliai – tai vienas iš tų tradicinių lietuviškų patiekalų, be kurių daugelis neįsivaizduoja žiemos atsargų. Jie ne tik puošia stalą ryškia spalva, bet ir praturtina kasdienį racioną natūraliais vitaminais. Burokėliai išlieka traškūs, sodraus skonio ir puikiai tinka prie mėsos, žuvies ar vegetariškų patiekalų. Šis receptas leidžia paruošti burokėlius taip, kad jie būtų gardūs net po kelių mėnesių laikymo.

Kodėl verta marinuoti burokėlius namuose
Namų gamybos marinuoti burokėliai pasižymi natūraliu skoniu be jokių konservantų ar dirbtinių priedų. Skirtingai nuo parduotuvinių, jie išlaiko tikrą burokėlių saldumą, o marinate esantis actas suteikia švelnų rūgštumą. Be to, naminis marinavimas leidžia reguliuoti cukraus, druskos ir prieskonių kiekį pagal savo skonį. Tokiu būdu galima pasigaminti tiek pikantiškus, tiek švelnesnius burokėlius, tinkančius įvairiems patiekalams.

Ingredientai 3 litrų stiklainiams

  • 2,5 kg burokėlių
  • 1 litras vandens
  • 2 valg. šaukštai cukraus
  • 1 valg. šaukštas druskos
  • 100 ml 9 % acto
  • 3 lauro lapai
  • 6–8 kvapieji pipirai
  • 3–4 gvazdikėlių žvaigždutės (nebūtina)

Kaip paruošti burokėlius žiemai

  1. Burokėlius kruopščiai nuplaukite ir virkite apie 20–30 minučių nuo užvirimo momento, kol suminkštės, bet dar bus lengvai tvirti.
  2. Atvėsinkite, nulupkite odelę ir supjaustykite riekelėmis arba kubeliais – kaip jums skaniau.
  3. Kitame puode užvirkite vandenį, suberkite druską, cukrų ir prieskonius. Pavirkite apie 5 minutes, o pabaigoje supilkite actą.
  4. Paruoštus burokėlius sudėkite į sterilius stiklainius ir užpilkite karštu marinatu iki pat viršaus.
  5. Uždenkite dangteliais ir sterilizuokite: 0,5 l stiklainius – 15–20 minučių, 1 l – apie 25 minutes.
  6. Užsukite, apverskite stiklainius aukštyn dugnu ir suvyniokite į rankšluostį ar antklodę, kol visiškai atvės.

Naudingi patarimai ir skonių variacijos
Norint suteikti burokėliams stipresnį aromatą, į kiekvieną stiklainį galima įdėti kelias česnako skilteles arba nedidelį gabalėlį krieno šaknies. Jei mėgstate saldesnį skonį, padidinkite cukraus kiekį iki trijų šaukštų. O jeigu norite gaivesnio, galima įdėti šiek tiek maltų garstyčių ar žiupsnelį cinamono – toks derinys suteiks ypatingo charakterio.

Kaip panaudoti marinuotus burokėlius virtuvėje
Marinuoti burokėliai puikiai dera su įvairiais patiekalais. Juos galima dėti į salotas, barščius ar mišraines, patiekti kaip garnyrą prie keptos mėsos, bulvių ar žuvies. Jie taip pat tinka šaltam užkandžiui – užtenka šlakelio aliejaus ir trupučio svogūno. Be to, tokie burokėliai puikiai papildo kasdienį mitybos racioną, nes yra natūralus antioksidantų ir vitaminų šaltinis.

Skonio tradicijos, kurios vienija šeimą
Marinuoti burokėliai Lietuvoje – tai daugiau nei maisto ruošimo būdas. Tai šeimos tradicija, perduodama iš kartos į kartą, primenanti jaukius rudens vakarus ir šiltus prisiminimus iš vaikystės. Kai žiemą atidarote stiklainį ryškiai raudonų burokėlių, namus pripildo pažįstamas aromatas, primenantis namų jaukumą ir lietuviškos virtuvės paprastumą.

Kaip vertinate šį straipsnį?
👍 0 👎 0 Iš viso: 0
0% 👍 0% 👎

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *