Kodėl rudenį reikia keisti mitybą
Ruduo – metas, kai organizmui tenka prisitaikyti prie mažesnio saulės kiekio, vėsesnio oro ir dažnesnių virusų. Dėl to silpnėja imuninė sistema, atsiranda nuovargis ir energijos trūkumas. Pasak gydytojų dietologų, būtent šiuo laikotarpiu mityba tampa svarbiausiu sveikatos palaikymo veiksniu. Valgant subalansuotai, iš sezoninių produktų, galima ne tik sustiprinti imunitetą, bet ir išvengti dažnų peršalimo ligų.
Riešutai – kasdienė energijos ir sveikatos dozė
Riešutai rudenį turėtų tapti kiekvieno žmogaus mitybos dalimi. Jie suteikia energijos, aprūpina organizmą baltymais, sveikaisiais riebalais ir mineralais, reikalingais širdies veiklai bei smegenų funkcijai. Gydytojai rekomenduoja kasdien suvalgyti saują riešutų tarp pagrindinių valgymų. Ypač naudingi graikiniai riešutai – juose gausu omega-3 rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir stiprina kraujagysles. Šis natūralus produktas ne tik suteikia sotumo jausmą, bet ir padeda apsisaugoti nuo širdies bei kraujagyslių ligų.
Moliūgas – rudens supermaistas
Moliūgas ne veltui vadinamas rudens karaliumi. Ši daržovė yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis: joje gausu vitaminų C, B grupės, E, PP, T ir K, taip pat magnio, kalio, geležies bei cinko. Reguliarus moliūgo vartojimas padeda reguliuoti cholesterolio kiekį, stiprina imunitetą, gerina virškinimą ir nervų sistemos veiklą. Be to, moliūgas teigiamai veikia odą ir plaukus, todėl ypač vertinamas rudenį, kai organizmui trūksta saulės ir drėgmės. Gydytojai pataria moliūgą troškinti arba kepti – taip išsaugoma daugiausia naudingų medžiagų.
Medus – natūralus antibiotikas iš gamtos
Kai dienos trumpėja, o oras vis vėsesnis, organizmui reikia papildomos apsaugos.
Obuoliai – paprasti, bet itin veiksmingi
Obuoliai – vienas prieinamiausių, tačiau labiausiai vertinamų rudens vaisių. Jie turi daug skaidulų, vitamino C, pektino ir antioksidantų, kurie valo organizmą nuo toksinų ir padeda išlaikyti stiprią imuninę sistemą. Gydytojai rekomenduoja valgyti po 1–2 obuolius per dieną – tai ne tik pagerina virškinimą, bet ir padeda išlaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. Be to, vietiniai obuoliai turi mažiau chemikalų nei importuoti, todėl jie sveikesni ir labiau tinka vaikams.
Vynuogės – širdies sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptis
Vynuogės užbaigia gydytojų rekomenduojamų rudens produktų sąrašą. Jos pasižymi unikaliu bioaktyvių medžiagų deriniu, padedančiu gerinti kraujotaką, mažinti kraujo krešulių riziką ir stiprinti širdies raumenį. Vynuogėse esantis resveratrolis veikia kaip stiprus antioksidantas – jis apsaugo ląsteles nuo senėjimo ir padeda išlaikyti jaunatviškumą. Vos kelios kekės per dieną gali pagerinti savijautą, suteikti energijos ir padėti organizmui prisitaikyti prie sezono pokyčių.
Kaip išlaikyti sveikatą visą rudenį
Norint išvengti ligų, gydytojai rekomenduoja ne tik valgyti šiuos penkis produktus, bet ir laikytis kelių paprastų taisyklių: gerti pakankamai vandens, daugiau judėti, vengti perdirbto maisto ir miegoti ne mažiau kaip 7 valandas per parą. Subalansuota mityba, paremta sezoniniais produktais, padeda kūnui natūraliai prisitaikyti prie šaltesnių orų. Tad jei norite, kad ruduo praeitų be peršalimo ir nuovargio – pripildykite savo stalą gamtos gėrybėmis, kurios suteiks jėgų iki pat pavasario.

Tadas Kreišmontas – esu itt.lt vyriausiasis redaktorius, rašantis ne tik apie technologijas ir inovacijas, bet ir apie kasdienes temas, artimas kiekvienam iš mūsų. Mano straipsniuose galima rasti naudingų patarimų, sodo gudrybių, įžvalgų apie astrologiją bei skanaus maisto idėjų.




