Įdarytos paprikos – vienas tų patiekalų, kurio skonis primena jaukius namų pietus. Kvapnios, sultingos ir neįtikėtinai gardžios – jos puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Dalinamės dviem geriausiais receptais – klasikinėmis paprikomis su mėsa ir ryžiais bei gurmanišku variantu su feta.
Klasikinės įdarytos paprikos su mėsa ir ryžiais
Tai tradicinis variantas, kurį mėgsta visi. Sultingas įdaras, minkštos daržovės ir kvapnus sultinys – šis patiekalas visada pavyksta.
Reikės:
• 6 didelių paprikų
• 400 g maltos mėsos (kiaulienos, jautienos arba vištienos)
• 2 šaukštų ryžių
• 2 svogūnų
• 1 morkos
• 1 česnako skiltelės
• 2 šaukštų aliejaus
• lauro lapo
• druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Ryžius perplaukite ir virkite 10–12 minučių, kol taps pusiau minkšti.
- Svogūną smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir apkepkite aliejuje 5 minutes.
- Į dubenį sudėkite mėsą, virtus ryžius ir keptas daržoves. Pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
- Paprikas nuplaukite, nupjaukite viršų su koteliu ir išimkite sėklas.
- Kiekvieną papriką pripildykite mėsos įdaru ir sudėkite į puodą ar kepimo formą.
- Užpilkite sultiniu, vandeniu arba pomidorų padažu, tarp paprikų įdėkite lauro lapą.
- Kepkite orkaitėje 210 °C temperatūroje apie 1 valandą arba virkite ant viryklės 40–60 minučių.
Patarimas: kad paprikos išliktų sultingos, kepkite jas uždengtas arba naudokite storesnio dugno troškintuvą.
Patiekite su grietine, smulkintais krapais ar petražolėmis – klasikinis skonis garantuotas.

Paprikos su feta – lengvas ir gurmaniškas užkandis
Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nemėgsta mėsos arba nori išbandyti lengvesnį variantą.
Reikės:
• 7 mažų paprikų (gali būti saldžios arba šiek tiek aštresnės)
• 250 g fetos sūrio
• 1 arbatinio šaukštelio cukraus
• 3 šaukštų aliejaus
• džiovintų baziliko ir rozmarino žolelių mišinio
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Paprikas nuplaukite ir išimkite sėklas bei pertvaras.
- Į dubenį sudėkite sutrintą fetą, įpilkite šaukštą aliejaus, įberkite cukraus ir prieskonių.
- Gautu mišiniu įdarykite paprikas ir išdėliokite jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Aptepkite paviršių likusiu aliejumi.
- Kepkite 20–40 minučių, priklausomai nuo paprikų dydžio, kol jos suminkštės ir šiek tiek apskrus.
Patiekite karštas ar šaltas, pabarstytas smulkintais riešutais, baziliku ar šviežiomis mėtomis – tai tikras skonių malonumas.
Kodėl verta išbandyti šiuos receptus:
- abu patiekalai tinka tiek pietums, tiek vakarienei;
- galima ruošti su mėsa arba be jos;
- puikiai tinka šaldyti ir šildyti kitą dieną;
- atrodo įspūdingai ir tinka šventiniam stalui.

Tadas Kreišmontas – esu itt.lt vyriausiasis redaktorius, rašantis ne tik apie technologijas ir inovacijas, bet ir apie kasdienes temas, artimas kiekvienam iš mūsų. Mano straipsniuose galima rasti naudingų patarimų, sodo gudrybių, įžvalgų apie astrologiją bei skanaus maisto idėjų.




