Lečo receptas: kvepia vasara net vidurį žiemos

lečo receptas

Kai rudenį virtuvėje kunkuliuoja puodas su saldžiosiomis paprikomis, pomidorais ir svogūnais – žinokite, tai lečo metas. Šis paprastas, bet nepaprastai kvapnus patiekalas – tarsi užkonservuota vasara stiklainyje. Lečo mylimas nuo Vengrijos iki Lietuvos: skoniu primena pomidorų troškinį, tačiau išsiskiria saldžiųjų paprikų gausa, natūraliu rūgštumu ir sodria spalva.

Šiame straipsnyje – išsamus, tikras, išbandytas lečo receptas, su močiutės gudrybėmis, prieskonių subtilybėmis, konservavimo patarimais ir keliomis šiuolaikinėmis interpretacijomis: nuo klasikinio iki itališko ar net veganiško varianto.Kas yra lečo?

Lečo (vengr. lecsó) – tradicinis vengrų patiekalas, kurio pagrindą sudaro paprikos, pomidorai ir svogūnai. Klasikinėje versijoje dar dedama aštriosios paprikos ir rūkyto dešros, bet Lietuvoje labiau paplitęs daržovinis lečo – švelnesnis, universalus, dažnai konservuojamas žiemai.

Lečo puikiai tinka: net kaip padažas prie omleto ar duonos su sūriu, kaip užkandis ar garnyras prie mėsos ar kruopų patiekalų, ir kaip pagrindas troškiniams, sriuboms, makaronams, risotto ar šakšukai.

KLASIKINIS LEČO RECEPTAS (konservuotas)

Kiekis: apie 6–8 stiklainiai po 0,5 l
Paruošimo laikas: ~2 val.
Sudėtingumas: paprastas
Skonis: saldžiarūgštis, lengvai dūminis, sodrus

Ingredientai:

Gaminimas žingsnis po žingsnio:

  1. Paruoškite daržoves:
    • Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, supjaustykite stambiai.
    • Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas, supjaustykite juostelėmis.
    • Svogūnus ir morkas nulupkite, supjaustykite plonais pusžiedžiais arba šiaudeliais.
  2. Troškinkite svogūnus ir morkas:
    Įkaitinkite didelį puodą, supilkite aliejų. Sudėkite svogūnus, morkas, žiupsnį druskos ir troškinkite apie 10 min., kol suminkštės.
  3. Paprikos ir pomidorai:
    Įdėkite paprikas, dar po 10 minučių – pomidorus. Uždenkite ir virkite 30–40 minučių ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami.
  4. Pagardinkite:
    Suberkite cukrų, pipirus, saldžiąją papriką, česnaką, aitrumą (jei norite). Ragaudami subalansuokite skonį: turi būti saldžiarūgštis, bet ne per rūgštus.
  5. Užbaikite actu:
    Pabaigoje supilkite obuolių actą, dar pavirkite 5 min.
  6. Supilstykite į sterilizuotus stiklainius:
    Stiklainius ir dangtelius išplaukite, išdžiovinkite ir 10–15 min. pakaitinkite 120 °C orkaitėje.
    Lečo supilstykite karštą, užsukite, apverskite stiklainius dangteliais žemyn, apklokite rankšluosčiu.

Laikymas: vėsioje, tamsioje vietoje – iki 12 mėn.. Atidarius laikykite šaldytuve iki 7–10 dienų.

Močiutės patarimai (kurių niekas nepasako garsiai)

  1. Pomidorus rinkite labai prinokusius, net šiek tiek pernokusius – jie suteikia natūralaus saldumo.
  2. Paprikos – ne žaliavės, o sultingos, storasienės. Tokios išlieka traškios net po virimo.
  3. Cukrus – tai ne nuodėmė! Jis sušvelnina pomidorų rūgštį.
  4. Actą pilkite pačioje pabaigoje, kad neišgaruotų rūgštumas.
  5. Nesterilizuoti stiklainiai – viso vargo priešas. Švara = ilgas laikymas.

Kaip patiekti lečo?

  • Karštas garnyras prie keptos dešrelės, kotletų ar bulvių.
  • Makaronų padažas – įmaišykite šaukštelį pomidorų pastos ir žiupsnį baziliko.
  • Lečo su kiaušiniais: pašildykite 2–3 šaukštus lečo keptuvėje, įmuškite kiaušinius, iškepkite kaip šakšuką.
  • Lečo su ryžiais ar grikiais: pigu, sotu ir labai skanu.

Lečo su dešra (sotus žiemos variantas)

Norint, kad lečo būtų pagrindinis patiekalas, o ne tik pagardas, galima įdėti rūkytos dešros.

Reikės:

  • Rūkytos dešros – 300 g
  • Virtas lečo (pagal aukščiau esantį receptą) – 3–4 porcijos

Gaminimas:

  1. Dešrą supjaustykite riekelėmis, apkepkite keptuvėje, kol išsiskirs riebalai.
  2. Įpilkite kelis šaukštus lečo, uždenkite, troškinkite 10 min.
  3. Patiekite su duona arba ryžiais.

Rezultatas – tirštas, kvapnus, dūminis troškinys, kuris tinka net šventinei vakarienei.

Šiuolaikiniai lečo variantai

Veganiškas / be cukraus

  • Vietoj cukraus naudokite tarkuotą obuolį ar šaukštą medaus (po virimo).
  • Skonio gelmę suteiks rūkyta paprika (smoked paprika).

Itališkas lečo

  • Įdėkite baziliko, raudonėlio, alyvuogių aliejaus ir šaukštelį pomidorų pastos.
  • Tinka kaip makaronų padažas ar brusketų užtepas.

Balkaniškas stilius

  • Įberkite šaukštą fetos sūrio, alyvuogių ir raudonėlio.
  • Patiekite su pita arba šiltu lavašu.

Užšaldymas vietoje konservavimo

Jei nenorite vargti su stiklainiais:

  • Lečo atvėsinkite, padalinkite porcijomis po 300–400 ml, supilkite į maišelius ar indelius.
  • Užšaldykite.
  • Atitirpintas nepraranda skonio, tik šiek tiek tampa tirštesnis.

Maistinė vertė (100 g)

Maistinė medžiagaKiekis
Kalorijos~40 kcal
Angliavandeniai7 g
Baltymai1 g
Riebalai1,5 g
Skaidulos2 g
Natūralūs cukrūs5 g

Lečo 2025–2026 tendencijos (taip, net maistas turi madas!)

  1. Natūralumas ir be konservantų – vis daugiau žmonių renkasi lečo be acto, su mažiau cukraus.
  2. Spalvų deriniai: trispalvis lečo (raudona, geltona, žalia paprika) tampa madingu „instagraminiu“ pasirinkimu.
  3. Mini stiklainiai – mažesnės porcijos (250 ml) vietoje litrinių, kad patogiau atidaryti vienam vakarui.
  4. Aštrūs variantai su čili, česnaku, net rūkyta paprika – populiarėja tarp jaunimo.

Lečo – tai vienas universaliausių daržovių patiekalų pasaulyje, kuris spindi tiek kaip žiemos atsarga, tiek kaip kasdienės vakarienės gelbėtojas.
Jį galima kepti, virti, konservuoti, šaldyti, valgyti šiltą ar šaltą – ir visada liks ta „vasaros ant šaukšto“ emocija.

Jei šį rudenį ruošite tik vieną daržovinį patiekalą žiemai – tegu tai būna lečo.
Ir garantuojame: kaimynai klaus, iš kur toks kvapas.

Kaip vertinate šį straipsnį?
👍 0 👎 0 Iš viso: 0
0% 👍 0% 👎

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *