Kaip iš pietų likučių pasigaminti prabangią vakarienę be papildomų išlaidų

Daugeliui namų virėjų pažįstama situacija – po sočių pietų lieka virtų bulvių, kurios, pašildytos, praranda skonį ir apetitą keliančią išvaizdą. Vis dėlto iš šių paprastų likučių galima sukurti visai naują, gardų ir sotų patiekalą. Grybų ir pupelių troškinys su bulvių koše – puikus būdas ne tik sutaupyti, bet ir nustebinti šeimą skaniu, maistingu valgiu.

Ką reikės turėti po ranka
Norint paruošti šį troškinį, jums prireiks: keturių virtų bulvių, 150 gramų virtų avinžirnių arba pupelių, 250 gramų šviežių arba šaldytų grybų, vieno vidutinio svogūno, dviejų česnako skiltelių, pusės stiklinės pieno, šiek tiek augalinio aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį. Šie ingredientai paprasti, bet jų derinys suteikia ypatingą skonio gilumą, todėl net iš likučių sukuriamas vertas restorano patiekalas.

Kaip paruošti daržoves ir grybus
Pradėkite nuo daržovių paruošimo. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais, česnaką smulkiai sukapokite. Grybus nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis ar kubeliais. Įkaitinkite keptuvę su augaliniu aliejumi ir suberkite svogūnus, česnaką bei grybus. Kepkite apie penkias minutes ant vidutinės ugnies, kol išgaruos perteklinė drėgmė, o daržovės taps auksinės spalvos.

Skonio širdis – pupelės ir prieskoniai
Kai grybai su svogūnais įgauna sodrų aromatą, į keptuvę sudėkite virtas pupeles arba avinžirnius. Pagardinkite druska, pipirais ir, jei norite, įdėkite mėgstamų prieskonių – čiobrelių, raudonėlio ar žiupsnelį rūkytos paprikos. Viską maišydami kepkite dar penkias minutes, kad skoniai susipintų.

Tuomet sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite apie 20 minučių. Tokiu būdu ingredientai prisigers vienas kito aromatų, o troškinys taps ypač kvapnus.

Kaip paruošti bulvių košę užbaigimui
Kol troškinasi daržovės, sutrinkite virtas bulves. Įpilkite šiek tiek pašildyto pieno ir maišykite, kol masė taps vientisa, puri, bet pakankamai tiršta, kad išlaikytų formą. Tokia košė taps ne tik uždangalas, bet ir minkštas, kreminis kontrastas grybų įdarui.

Kepimo etapas – skonių sujungimas
Kepimo indą ištepkite sviestu arba aliejumi. Ant dugno tolygiai paskleiskite grybų ir pupelių troškinį, o viršų padengkite bulvių koše. Šakute galima lengvai „papuošti“ paviršių, kad kepant susidarytų traški pluta. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite apie 25 minutes, kol viršus įgaus švelnią auksinę spalvą.

Kaip patiekti ir su kuo derinti
Iškepusį troškinį rekomenduojama patiekti karštą. Jis puikiai dera su šviežiomis salotomis arba raugintomis daržovėmis. Norint dar daugiau skonio, galima užberti šviežių žalumynų – petražolių ar krapų. Šis patiekalas sotus, todėl puikiai tiks vakarienei tiek dviem, tiek visai šeimai.

Maisto taupymo menas – kūrybiškumas virtuvėje
Šis receptas įrodo, kad skanus maistas nebūtinai turi būti brangus. Naudojant likučius galima sukurti naujus, sveikus ir gardžius patiekalus, kurie sumažina maisto švaistymą ir suteikia progą eksperimentuoti. Lietuvoje, kur kulinarinės tradicijos vertina paprastumą, toks troškinys tampa tikru įkvėpimu kiekvienam, norinčiam maitintis tvariai ir gardžiai.

Kaip vertinate šį straipsnį?
👍 0 👎 0 Iš viso: 0
0% 👍 0% 👎

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *