Adžika – kvapni, aštri ir priklausomybę kelianti pasta, kilusi iš Abchazijos ir Gruzijos. Ji turi dvi „šeimas“: autentišką žalią (nevirtą) adžiką iš aštriųjų paprikų, česnakų ir prieskonių bei lietuvių namuose išpopuliarėjusią raudoną (virtą) adžiką su pomidorais. Žemiau – abu variantai, žingsnis po žingsnio, su praktiniais patarimais, sterilizavimo instrukcija, laikymo gairėmis, pakeitimais ir patiekimo idėjomis.
1) Autentiška žalia (nevirta) adžika – aštri, intensyvi, originali
Kiekis: ~2 mažyčiai stiklainėliai (po 200–250 ml)
Laikas: 25–35 min. + 12–24 val. brandinimui šaldytuve
Aštrumas: aukštas (lengvai reguliuojamas)
Ingredientai
- Aštriosios paprikos (raudonos arba žalios) – 400 g (be kotelių; su sėklomis bus aštriau)
- Česnakai – 120 g (2 nedidelės galvutės)
- Druska – 12–15 g (apie 2 nubraukti a. š.; svarbu, nes veikia kaip konservantas)
- Maltos kalendros sėklos – 1 v. š.
- Utsho suneli (mėlynoji ožragė, „blue fenugreek“) – 1 a. š. (jei neturite – žr. pakeitimus žemiau)
- Džiovintas krapas – 1 a. š.
- Džiovintas bazilikas arba čiobrelis – ½ a. š.
- Malti kuminai – ½ a. š. (nebūtina)
- Riešutai (graikiniai), smulkinti – 2 v. š. (nebūtina, bet autentiška ir skanu)
- Obuolių actas (5 %) – 1–2 v. š. (pagal skonį)
- Šlakelis neutralios aliejaus (nebūtina; ~1 v. š., tik tekstūrai)
Gaminimas
- Apsauga: mūvėkite pirštines – aštriųjų paprikų sultys „kanda“.
- Paruošimas: paprikas nuplaukite, nupjaukite kotelius. Norite švelniau – išimkite dalį sėklų bei pertvarėlių.
- Sumalimas: paprikas, česnaką ir druską sumalkite mėsmale arba virtuviniu kombainu iki pastos.
- Prieskoniai: įmaišykite kalendrą, utsho suneli, krapą, baziliką/čiobrelį, kuminus, (jei naudojate – riešutus), įpilkite acto, šlakelį aliejaus.
- Brandinimas: paragaukite (turėtų būti drąsiai sūru ir aštru), sudėkite į švarius indelius, uždenkite. 12–24 val. laikykite šaldytuve, kad skoniai „susituoktų“.
- Laikymas: šaldytuve laikosi 4–6 savaites. Ilgesniam laikymui perkelkite į mažus indelius ir užšaldykite (iki 6 mėn.).
Kaip sušvelninti aštrumą?
- Pašalinkite daugiau sėklų ir vidinių pertvarėlių.
- Įmaišykite šaukštą granatų melasos arba trupučio medaus.
- Prie patiekimo sumaišykite su graikišku jogurtu (1:1 – nuostabus padažas kebabams, šašlykui).

2) Populiarioji raudona (virta) adžika su pomidorais – universali ir „duonos tepa“
Kiekis: ~6–8 stiklainėliai po 250 ml
Laikas: 1 val. 30 min. – 2 val.
Aštrumas: nuo vidutinio iki aštraus (reguliuojamas)
Ingredientai
- Pomidorai – 2 kg (gerai prinokę)
- Saldžiosios paprikos – 1 kg
- Aštriosios (čili) paprikos – 3–6 vnt. (pagal skonį)
- Morkos – 300 g (suteikia kūno ir natūralaus saldumo)
- Svogūnai – 300 g
- Česnakai – 2 galvutės (~150 g)
- Cukrus – 2–3 v. š. (pagal pomidorų rūgštumą)
- Druska – 1 v. š. + pagal skonį pabaigoje
- Obuolių actas (5 %) – 80–120 ml
- Aliejus (saulėgrąžų/rapsų) – 120 ml
- Maltos kalendros sėklos – 1 v. š.
- Malti kuminai – 1 a. š. (nebūtina)
- Džiovintas bazilikas – 1 a. š. (arba čiobrelis)
- Juodieji pipirai – ½ a. š.
- (Pasirenkama) Utsho suneli – 1 a. š. – kilstelės „gruzinišką“ profilį
Gaminimas (žingsnis po žingsnio)
- Paruoškite daržoves: pomidorus nuplikykite, nulupkite; paprikoms pašalinkite sėklas; morkas, svogūnus nulupti.
- Sukapokite/permalkite: viską sumalkite mėsmale arba sutrinkite blenderiu iki stambios tyrės (česnaką atidėkite – jis keliaus vėliau!).
- Virimas: plačiame puode įkaitinkite aliejų, suberkite tyrę, įmaišykite druską ir cukrų, kaitinkite ant vidutinės ugnies 45–60 min., retkarčiais pamaišant. Masė turi sutirštėti.
- Prieskoniai + česnakas: sudėkite kalendrą, kuminus, baziliką, pipirus, įmaišykite smulkintą česnaką, virkite dar 5–7 min.
- Balansas: nuimkite nuo ugnies, įpilkite obuolių acto, išmaišykite ir galutinai paragaudami sureguliuokite druską, cukrų, aštrumą.
- Karštas pylimas į stiklainius: sterilizuotus stiklainius pripildykite iki pat kaklelio, užsukite dangtelius, apverskite 10 min., tada ataušinkite po rankšluosčiu.
Sterilizavimo trumpa atmintinė
- Stiklainiai: 120 °C orkaitėje 15 min. arba 5 min. garuose.
- Dangteliai: 3–5 min. verdančiame vandenyje (nekaitinkite orkaitėje).
- Laikymas: vėsiai ir tamsiai – iki 12 mėn. Atidarytą laikykite šaldytuve 3–4 savaites.

Skonio profilis ir pritaikymas (greitas „cheat sheet“)
- Žalia adžika: labai aštri, druskinga, žolelių ir česnako „smūgis“. Tobula ant šašlyko, kebabo, chačapuri, keptų daržovių, į marinatus ar majonezo/jogurto padažus.
- Raudona adžika: sodri, pomidorinė, universali. Tepkite ant duonos su sūriu, dėkite į troškinius, kiaušinienę, makaronus, burgerius, naudokite kaip BBQ glazūrą.
Pakeitimai ir „kas po ranka“
- Utsho suneli pakaitalai: žiupsnelis maltų ožragės sėklų + truputis džiov. krapų (ne identiška, bet artima).
- Actas: obuolių → vyno; norint švelniau – mažinkite kiekį ir kompensuokite cukrumi.
- Be cukraus: rinkitės itin prinokusius pomidorus ir padidinkite virimo laiką 10–15 min.
- Labai švelniai: aštriąsias paprikas pakeiskite jalapeño arba pašalinkite sėklas; dalį aštriųjų keiskite saldžiosiomis.
- Veganiška / be gliuteno: abu receptai tokie ir yra.
- Be česnako? Tinka, bet pasikeis charakteris: įdėkite daugiau kalendros ir truputį skrudintos paprikos miltelių.
Dažniausios klaidos (ir kaip jų išvengti)
- Per mažai druskos žalioje adžikoje. Druska čia ne tik skonis, bet ir natūralus konservantas – laikykitės proporcijų.
- Per trumpas virimas raudonoje adžikoje. Jei nespėja sutirštėti, padažas bus „vandeningas“ ir trumpiau laikysis. Virkite plačiame puode.
- Per daug acto pabaigoje. Pilkite dalimis, ragaukite – siekiame gaivos, ne agresyvios rūgšties.
- Nesterilūs stiklainiai. Tai dažniausia gedimo priežastis – tvarka ir švara čia nr. 1.
Kaip marinuoti su adžika (greita bazė)
- Kiauliena/vištiena: 2 v. š. adžikos + 2 v. š. jogurto + 1 v. š. aliejaus + žiupsnis druskos – 2–6 val.
- Daržovės (cukinija, baklažanas, pievagrybiai): 1 v. š. adžikos + 1 v. š. aliejaus + 1 a. š. citrinos sulčių – 30–60 min.
Patiekimo idėjos (greitai ir WOW)
- Adžika + feta + šiltos duonos riekė – 2 min. užkandis.
- Kiaušiniai su adžika: šaukštelis į kiaušinienę arba šakšuką – skonis „atsibunda“.
- Adžikos majonezas/jogurtas: 1:1 su majonezu ar graikišku jogurtu – padažas bulvėms, žuviai, kebabams.
- BBQ glazūra: 2 v. š. adžikos + 1 v. š. medaus + 1 a. š. sojos – tepkite paskutinėmis 5 kepimo min.
Maistinė pastaba (apytiksliai, 1 v. š.)
- Žalia adžika: ~10–15 kcal, riebalai ~0,2 g, angliavandeniai ~2 g, druska ~0,6 g.
- Raudona adžika: ~25–35 kcal (dėl aliejaus ir pomidorų), riebalai ~1,5 g, angliavandeniai ~4 g, druska ~0,3 g.
(Reikšmės priklauso nuo tikslių produktų ir proporcijų.)
Mini DUK
Ar galiu trinti blenderiu? Taip. Žaliai adžikai – trumpais pulsais, kad neliktų košės; virtai – kaip patinka.
Ar būtinas actas? Žalioje – ne (bet prailgina laikymą). Virtoje – padeda subalansuoti skonį ir išsaugoti.
Ar tinka šaldymas? Taip, geriausia porcijomis po 100–150 ml. Atitirpinkite šaldytuve.
Kaip reguliuoti aštrumą? Sėklų kiekis, paprikų rūšis, praskiedimas jogurtu patiekimo metu.
Greitas pirkinių sąrašas
- Aitr. paprikos, česnakai, druska, kalendrų sėklos, (utsho suneli), džiov. krapai/bazilikas, +
- Pomidorai, saldž. paprikos, morkos, svogūnai, actas, aliejus (jei ruošite virtą).

Tadas Kreišmontas – esu itt.lt vyriausiasis redaktorius, rašantis ne tik apie technologijas ir inovacijas, bet ir apie kasdienes temas, artimas kiekvienam iš mūsų. Mano straipsniuose galima rasti naudingų patarimų, sodo gudrybių, įžvalgų apie astrologiją bei skanaus maisto idėjų.




